Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Tσέλσι - Ολυμπιακός 3 - 0

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση και η Τσέλσι επικράτησε 3-0 στο "Στάμφορντ Μπριτζ", παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ρυθμός των Λονδρέζων αποδείχτηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τους παίκτες του Τάκη Λεμονή, οι οποίοι δέχτηκαν δύο γρήγορα γκολ και αποχαιρέτησαν, πλουσιότεροι σε εμπειρίες, τη διοργάνωση. Δοκάρι είχε ο πολύ καλός Μπελούτσι. Πλέον, προέχει η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα.


Ο Τάκης Λεμονής παρέταξε τον Ολυμπιακό με το 4-5-1 που αναμενόταν. Νικοπολίδης στο τέρμα, Πάντος, Σέζαρ, Αντζας και Ζεβλάκοφ από τα αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα. Η τριάδα του κεντρικού άξονα αποτελούταν από τους Λεντέσμα, Πατσατζόγλου και Στολτίδη, με τον Τοροσίδη να κινείται στη δεξιά πτέρυγα, τον Τζόρτζεβιτς αριστερά και τον Κοβάσεβιτς στην κορυφή της επίθεσης.


Από την άλλη, ο Αβράμ Γκραντ χρησιμοποίησε το αγαπημένο 4-3-3 που έχει μείνει από την εποχή του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Κουντιτσίνι να αντικαθιστά στο τέρμα τον τραυματία Τσεχ. Κόουλ, Καλού και Ντρογκμπά στην τριάδα της γραμμής πυρός.

Πρώτο μέλημα για την ελληνική ομάδα ήταν η διατήρηση της κατοχής της μπάλας και η αυξημένη προσοχή στα μετόπισθεν. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη όμως. Μόλις στο 5ο λεπτό οι γηπεδούχοι μπήκαν μπροστά στο σκορ και μάλιστα μετά από στατική φάση. Ο Φρανκ Λάμπαρντ σέντραρε από τα αριστερά και στο ύψος της μικρής περιοχής, ανενόχλητος, πήδηξε ο Μίκαελ Μπάλακ ο οποίος έκανε το 1-0.
Το αγγλικό γκολ δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξει τα "ερυθρόλευκα" σχέδια. Και πάλι ένα τέρμα ήθελε ο Ολυμπιακός. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορούσε να βγει μπροστά, ενώ οι πτέρυγες, ιδιαίτερα η δεξιά, δέχονταν ασφυκτική πίεση από τους αντίπαλους ακραίους μέσους και αμυντικούς, έστω κι αν το 2-0 ήρθε και πάλι από αέρος. Ο Κλοντ Μακελελέ έκανε μία κεφαλιά – πάσα εντός περιοχής, ο Μπάλακ ξέφυγε από τη ζώνη και παρά το ότι ο Νικοπολίδης απέκρουσε την προσπάθεια του Γερμανού μέσου από θέση δεξιά, ήρθε ο Λάμπαρντ να σπρώξει την μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα από το ένα μέτρο.
Εκπληκτικός ο κόσμος του Ολυμπιακού. Δεν σταμάτησε στιγμή να φωνάζει για την ομάδα του, με το αγγλικό κοινό να παρακολουθεί, ασυνήθιστο σε τέτοια συμπεριφορά.
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Λούα Λούα κατευθύνθηκε προς την ερυθρόλευκη εξέδρα και πέταξε το μπουφάν και το σκούφο του, ευχαριστώντας με τον τρόπο του την αμέριστη συμπαράσταση. Προς τους οπαδούς των Πειραιωτών κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές.
Το 2-0 και η γενικότερη εικόνα δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το θετικό στοιχείο ήταν η βελτίωση της απόδοσης των Σέζαρ και Λεντέσμα κατά κύριο λόγο, γεγονός που επέτρεψε στον Νικοπολίδη να περάσει απαρατήρητος τα υπόλοιπα λεπτά. Βέβαια, το κακό είχε γίνει αλλά ο Ολυμπιακός δεν κινδύνευσε να βρεθεί με ένα βαρύ σκορ στην πλάτη από πολύ νωρίς.
Κάτι τέτοιο έγινε πιθανό στο 48ο λεπτό. Πριν καν οι δύο ομάδες πατήσουν το χορτάρι του γηπέδου, το κόρνερ από τα αριστερά έφερε το 3-0. Ο Καλού βρήκε την μπάλα ένα μέτρο μπροστά από τον Νικοπολίδη, οι αντίπαλοί του τον κοιτούσαν και ο Ιβοριανός δεν δυσκολεύτηκε να τελειώσει τη φάση.
Κάπου εκεί η μηχανή της Τσέλσι σταμάτησε να δουλεύει στο φουλ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε αυτόματα χώρο και την ευκαιρία να κάνει το παιχνίδι του. Δεν τα πήγε άσχημα. Με τον Μπελούτσι να μπαίνει στο ματς και να δείχνει πολύ καλά στοιχεία, οι Πειραιώτες αναθάρρησαν. Μπορεί να έκαναν το πρώτο σουτ εναντίον του Κουντσιτσίνι στο 61ο λεπτό αλλά στη συνέχεια ζήτησαν το γκολ και στο 82’ έφτασαν κοντά. Ο Μπελούτσι, με μακρινό σουτ, τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Ιταλού πορτιέρο, ενώ στην εξέλιξη της φάσης κέρδισε φάουλ και κάρτα από τον Τέρι.
Την εκτέλεση ανέλαβε ο Στολτίδης, ο Κουντιτσίνι αντέδρασε θετικά, ο Αντζας έπιασε την κεφαλιά αλλά το back up του Τσεχ ήταν αποφασισμένο να κρατήσει το μηδέν.
Η Τσέλσι είχε μερικές αντεπιθέσεις προκειμένου να πετύχει το τέταρτο γκολ αλλά πότε η κακή τελική πάσα και πότε ο Νικοπολίδης, κράτησαν το 3-0 μέχρι τέλους. Η λονδρέζικη ομάδα πέρασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα κάρο εμπειρίες για το μέλλον.


Διαιτητής: Μανουέλ Γκονζάλες
απο contra.gr