Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Ο υπέρτατος Μουρίνιο...

Είχε καιρό να μιλήσει, αλλά το έπραξε μέσω ενός βιβλίου. Ο Ζοζέ Μουρίνιο βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, εξαιτίας των λεγομένων του στο βιβλίο "Jose Mourinho – Vencedor Nato" (="Ζοζέ Μουρίνιο – Γεννημένος νικητής").

Ο Πορτογάλος τεχνικός ασχολήθηκε και πάλι με τους αγαπημένους στόχους του, τον Αρσέν Βενγκέρ και τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ενώ σε μερικά σημεία ασχολήθηκε και τον Ράφα Μπενίτεθ. Απολαύστε τον…

"Στους Αγγλους αρέσουν τα στατιστικά, οι αριθμοί, ειδικά ο αριθμός 100. Είναι συναρπαστικός αριθμός, για παράδειγμα τα παιχνίδια ως τεχνικός στην Premier League. Γνωρίζουν ότι το ποσοστό νικών του Αρσέν Βενγκέρ στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι 50%; Και ότι ο Αλεξ Φέργκιουσον, στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών, ίσα που κατάφερε να πάρει τρεις βαθμούς στα μισά από αυτά;"

"Και η δική μου Τσέλσι νίκησε αυτές τις επιδόσεις, σημειώνοντας πάνω από 70 νίκες στο πρωτάθλημα, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα στη σειρά χωρίς αμφισβήτηση και χωρίς να αφήσει τους διευθυντές της Premier League στα πρόθυρα νευρικής κρίσης; Αυτό με καθιστά καλύτερο προπονητή από τον Βενγκέρ ή τον Φέργκιουσον; Οχι. Αλλά επίσης δεν πιστεύω ότι με κάνει χειρότερο προπονητή από αυτούς".

"Ισως κέρδισα πολύ νωρίς. Ενιωσα, μερικές φορές, ότι ήμουν θύμα της επιτυχίας μου, ότι οι νίκες στα πρωταθλήματα και στα κύπελλα είχαν ειδική σημασία στην καριέρα μου, αλλά ίσως ήρθαν πολύ νωρίς".

Το πρόβλημα της Τσέλσι με τις υπόλοιπες ομάδες (και προπονητές για να μην ξεχνιόμαστε) είναι ακριβώς το γεγονός ότι διαθέτει έναν μεγιστάνα για ιδιοκτήτη, όπως ισχυρίζεται ο Μουρίνιο:

"Ο κόσμος αντιμετωπίζει την Τσέλσι ως πλούσιο σύλλογο, πιστεύοντας ότι τα χρήματα του ιδιοκτήτη μπορούν να αγοράσουν αυτόν τον πλανήτη και ακόμα έναν, εάν χρειαστεί. Αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον της Τσέλσι στον αγωνιστικό χώρο, ως ισχυρό όπλο εκτός συλλόγου. Επειδή όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έπρεπε να χτίσουμε τις νίκες μας, επειδή ήρθαν πέρα από κάθε προσδοκία και λογική στο ποδόσφαιρο".

"Οι ίδιοι άνθρωποι που λένε ότι ο Μουρίνιο έφερε επιτυχία, ξεχνούν την επένδυση που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Πόσο κόστισε ο Ρίο Φέρντιναντ; Τι σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, όταν ανακοινώθηκε ότι η Λίβερπουλ και ο Ράφα Μπενίτεθ έχει 87 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές φέτος; Δεν το σκέφτονται επειδή η Λίβερπουλ δεν έχει πάρει πρωτάθλημα πάνω από δέκα χρόνια και είναι καλό για οι δουλειές με αυτήν για να γίνει πρωταθλήτρια τις επόμενες χρονιές".

"Οταν η Τσέλσι έχασε πόντους κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για μήνες, όλοι είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορούν διάφορα. Ελεγαν ότι η Τσέλσι δεν είναι πλέον κυρίαρχη. Σε τρεις μήνες, χωρίς η Τσέλσι να χάσει πουθενά, εφηύραν 14 μέλλοντες προπονητές για τον σύλλογο για να με αντικαταστήσει. Αυτό εννοώ. Σε όλη την ιστορία της Premier League, ήμουν ο πρώτος προπονητής που έγινα πρωταθλητής στην πρώτη σεζόν".

Μάλιστα εκφράζει το παράπονό του, ότι δεν είχε την δυνατότητα να "χτίσει" στην Τσέλσι, αφού του απαιτήθηκαν αμέσως αποτελέσματα:

"Δεν είχα την ευκαιρία που είχαν άλλοι, να αρχίσω από την αρχή. Δεν είχα τη δυνατότητα να δουλέψω με μακροπρόθεσμους στόχους, όπως πιστεύω είναι κατάλληλο για προπονητές που θέλουν να κάνουν δουλειά σε μια ομάδα, όπως ο Αρσέν Βενγκέρ, ένας προπονητής που χαίρει της εκτίμησης των δημοσιογράφων".

Επιπλέον, τονίζει ότι δεν είχε και τις ίδιες επικοινωνιακές ευκαιρίες:

"Είμαι ο πρώτος που τρέφω θαυμασμό για τον προπονητή της Αρσεναλ, επειδή έχει κάνει φανταστική δουλειά στο να εντοπίζει και να αναπτύσσει παίκτες, αλλά πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί και η ευφυΐα του Αρσέν Βενγκέρ. Εχει διαφορετική επικοινωνιακή πολιτική από εμένα. Είμαι διαφορετικός, όσον αφορά στον τρόπο που προβάλλω την εικόνα μου και αυτό είναι λόγω των δυνατοτήτων της δουλειάς μας".

"Εργάστηκα στο παρόν υπό συνθήκες του παρελθόντος και εκείνος εργάστηκε στο μέλλον με συνθήκες του παρόντος. Μπορεί να είναι αμυντικός στις επικοινωνίες του, από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ εγώ έπρεπε να βάλω τον εαυτό μου σε δύσκολη θέση, χρησιμοποιώντας το εργαλείο της επικοινωνίας ως παράγοντα κινήτρου για την ομάδα μου. Εχει διαφορετικό αντίκτυπο".

"Οταν είπα οι παίκτες μου είναι οι καλύτεροι του κόσμου, έπαιρνα ρίσκο. Ρίσκαρα την φήμη μου, ρίσκαρα τους ανθρώπους που θα με θεωρούσαν τρελό, ενώ ο Αρσέν Βενγκέρ έχει μία πιο σταθερή κατάσταση, η οποία του επιτρέπει να είναι αμυντικός στις σχέσεις τους με τα ΜΜΕ και με κάθε έναν έξω από την Αρσεναλ. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά μας ή τις ιδιοσυγκρασίες μας ή τις επιλογές μας, αλλά με τη φύση των συλλόγων μας".

"Πόσα πρωταθλήματα κέρδισε ο Μπενίτεθ από τη στιγμή που ανέλαβε την Λίβερπουλ; Κανένα. Και πόσα ονόματα έχουν εμφανιστεί στον Τύπο ως αντικαταστάτες του; Κανένα. Πόσα χρόνια έκανε ο Αλεξ Φέργκιουσον και ο Αρσέν Βενγκέρ να πάρουν το πρώτο τους πρωτάθλημα; Χρειάστηκαν πέντε χρόνια μέχρι να τα καταφέρουν. Και πόσα χρόνια έπρεπε να περιμένουν μέχρι ο αγγλικός Τύπος να αποφασίσει εάν ο Βενγκέρ αντικατασταθεί ή όχι; Δέκα".

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το 1998, στη δεύτερη χρονιά που ο Αρσέν Βενγκέρ βρέθηκε στο "τιμόνι" της Αρσεναλ, οι "κανονιέρηδες" έκαναν νταμπλ...
Οσο για την πίεση που ασκείται στον προπονητή της Τσέλσι λόγω της ύπαρξης ενός δισεκατομμυριούχου στην κεφαλή της, τονίζει:

"Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που πρόσεξα στην Αγγλία, μεταξύ του τρόπου που αντιμετωπίζεται η Τσέλσι και της διακριτικότητας που έχαιραν οι Βενγκέρ και Φέργκιουσον όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις πολλές προβληματικές περιόδους".

πηγή: http://www.contra.gr/