Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Chelsea-Fenerbahce (preview)


Την Τρίτη το βράδυ (21:45) η Chelsea υποδέχεται στο Stamford Bridge την Fenerbahce, την ομάδα-έκπληξη του φετινού Champions League. Στο πρώτο παιχνίδι τα ‘‘Καναρίνια’’ επικράτησαν με 2-1 και ταξιδεύουν στο Λονδίνο χωρίς ιδιαίτερο άγχος, με σκοπό απλά να μην ηττηθούν από τους Λονδρέζους.

Από την άλλη, η γηπεδούχος Chelsea πρέπει να νικήσει έστω με 1-0, έτσι ώστε να περάσει στα ημιτελικά. Το κλίμα στους Λονδρέζους είναι αρκετά καλό ειδικά μετά την νίκη επί της Manchester City για το πρωτάθλημα, ενώ ο προπονητής της ομάδας, Avram Grant δήλωσε πως πιστεύει στις δυνατότητες των παικτών του.

Και οι δυο ομάδες σημείωσαν νίκες το Σαββατοκύριακο, και βρίσκονται μέσα στο κυνήγι του πρωταθλήματος. Η Chelsea νίκησε την Manchester City με 2-0 και μείωσε την διαφορά από την πρωτοπόρο Manchester United στους τρεις βαθμούς. Από την άλλη, η Fenerbahce βρίσκεται στην πρώτη θέση του Τουρκικού πρωταθλήματος, καθώς επικράτησε της Kayserispor με 2-1 και βρίσκεται δυο βαθμούς μπροστά από την αιώνια αντίπαλό της, την Galatasaray.

Το καθαρά αγωνιστικό μέρος

Για την Chelsea παραμένει εκτός δράσης ο Petr Cech. Ο Τσέχος διεθνής τερματοφύλακας ξεπέρασε τον τραυματισμό του στον αστράγαλο, αλλά χτύπησε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το ιατρικό επιτελείο των Μπλε έκρινε απαραίτητο να χειρουργηθεί, πράγμα που σημαίνει πως ο Cech θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δυο εβδομάδες.

Τα καλά νέα για τον Grant είναι πως ο Ricardo Carvalho επιστρέφει μετά τον τραυματισμό του, και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και πάλι στην ενδεκάδα των Μπλε.

Από την πλευρά της Fenerbahce αμφίβολη λόγω τραυματισμού θεωρείται η συμμετοχή του Roberto Carlos, για τον οποίο ο Zico είπε πως θα τον περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή.

Αμφίβολος θεωρείται και ο επιθετικός της ομάδας, Mateja Kezman, επειδή υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Στον αγώνα μεταξύ της Fenerbahce και της Kayserispor ο πρώην επιθετικός της Chelsea έγινε αλλαγή από τον Zico και έφυγε νευριασμένος για τα αποδυτήρια.

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο προπονητής των ‘‘Καναρινιών’’, ο Βραζιλιάνος Zico, είπε: ‘‘ Δεν έχω πρόβλημα με τον Kezman, αλλά δεν περίμενε τους συμπαίκτες τους να πάνε όλοι μαζί στα αποδυτήρια. Θα δούμε τι θα γίνει.’’

Ο πρώτος αγώνας

Θυμίζω ότι στο πρώτο ματς η Chelsea είχε ηττηθεί από τη Fenerbahce με 2-1. Οι Μπλε προηγήθηκαν στο 13’ με αυτογκόλ του Deivid, αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να κερδίσουν με 2-1 χάρις σε γκολ των Kazim-Richards και Deivid.


Προϊστορία

Οι δυο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ξανά στο παρελθόν, αν εξαιρέσει κανείς το μεταξύ τους παιχνίδι, το οποίο διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Chelsea είναι αήττητη στην έδρα της στα τελευταία δέκα παιχνίδια για τον θεσμό του Champions League, ενώ στα τρία τελευταία δεν έχει δεχτεί ούτε γκολ.

Από την άλλη, η Fenerbahce μετράει μόνο μία νίκη αγωνιζόμενη στην Αγγλία. Η νίκη αυτή σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1996,απέναντι στη Manchester United στο Old Trafford με 0-1. Παρόλο που κέρδισε, η Fenerbahce αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Αν η Chelsea προκριθεί στα ημιτελικά, θα είναι η τέταρτη φορά, έχοντας ήδη καταφέρει κάτι τέτοιο το 2004, το 2006 και το 2007.

Η Fenerbahce πέρασε για πρώτη φορά από τη φάση των ομίλων, και σε περίπτωση πρόκρισης θα μιλάμε για την καλύτερη επίδοση της όσα χρόνια υπάρχει το Champions League.

πηγή: http://www.englishfootball.gr/