Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Manchester Utd – Chelsea (preview)

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη του μεγάλου “εμφυλίου” τελικού για το Champions League μεταξύ Manchester και Chelsea στο “Luzhniki Stadium”. Οι παίκτες του Avram Grant θέλουν να πάρουν το πρώτο τους Champions League στην ιστορία τους, ενώ από την άλλη, οι “κόκκινοι διάβολοι” θέλουν να επιστρέψουν στον κορυφή της Ευρώπης μετά από εννέα χρόνια, σ’εκείνο τον δραματικό τελικό απέναντι στην Bayern.

Αυτός θα είναι ο τρίτος κατά σειρά τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που αναμετρώνται ομάδες από την ίδια χώρα μετά από τα ζευγάρια των Real Madrid – Valencia το 2000 και Milan – Juventus το 2003. Ο μοναδικός τελικός που είχε δύο αγγλικές ομάδες ήταν αυτός του κυπέλλου Uefa με την Tottenham να επικρατεί με 3-2 κόντρα στη Wolves το 1971-1972.

Σαν σήμερα, στις 21/05/1971, η Chelsea είχε κατακτήσει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, σηκώνοντας στους ουρανούς το κύπελλο Κυπελλούχων το 1971 κόντρα στην Real Madrid. Οι “μπλε” έχουν στην συλλογή τους και ένα Uefa το 1998 κόντρα στην Stuttgart με τι νικητήριο γκολ του Zola.

Απουσίες-Tακτικές:

Για τον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς οι δύο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν σπουδαία προβλήματα. Ο Sir Alex Ferguson υπολογίζει κανονικά στον Nani που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στον τελευταίο αγώνα με την Wigan, ωστόσο ο Σκωτσέζος τεχνικός πρέπει να απορρίψει έξι ποδοσφαιριστές από τους 24 που βρίσκονται στην αποστολή για την Μόσχα.


Βασικός στο σχήμα αναμένεται ο μεγάλος απών του τελικού το 1999, Paul Scholes που χάρισε και την νίκη στην ομάδα του κόντρα στην Barcelona στα ημιτελικά με το έξοχο σουτ-γκολ. Στο πάγκο θα βρίσκεται ο Ryan Giggs ο οποίος σε περίπτωση που πατήσει το πόδι του στο χορτάρι του “Luzhniki Stadium” θα ξεπεράσει σε συμμετοχές τον Sir Bobby Charlton και γενικότερα το ρεκόρ της Manchester με 758 εμφανίσεις!


Από την άλλη πλευρά, ο Avram Grant δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τους Ricardo Carvalho, John Terry και Didier Drogba που ιατρικά είναι έτοιμοι να αγωνιστούν στον τελικό της Μόσχας. Το βασικό δίλλημα για τον Ισδραηλινό τεχνικό είναι η χρησιμοποίηση του Florent Malouda ή του Salomon Kalou στην αριστερή πτέρυγα. “Μάχη” για μια θέση στo δεξί άκρο της άμυνας αναμένεται να δώσουν οι Michael Essien, Paolo Ferreira και Juliano Belleti, με τον Γκανέζο να έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Κανονικά θα βρίσκεται στην ενδεκάδα ο Ashley Cole παρά το πρόβλημα που του προέκυψε στην προπόνηση της Τρίτης στον αριστερό αστράγαλο.

* Διαιτητής του μεγάλου τελικού θα είναι ο έμπειρος Σλοβάκος, Lubos Michel.

Προϊστορία:

Αυτή η αναμέτρηση των δύο ομάδων θα είναι η πρώτη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εγχώρια οι δύο τους έχουν αναμετρηθεί 151 φορές με την Manchester να επικτρατεί τις 65, έναντι 41 της Chelsea και 44 ισοπαλιών. Η United δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά ομάδα από την ίδια χώρα για το Champions League, ωστόσο έχει γίνει κάτι τέτοιο στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1963-1964 απέναντι στην Tottenham και με την Everton την αμέσως επόμενη χρονιά.

Από την άλλη, οι Λονδρέζοι έχουν συνηθίσει τους... αγγλικούς εμφυλίους στο Champions League αφού έχουν αγωνιστεί από τρεις φορές με την Liverpool στα ημιτελικά και από μία την Arsenal στην φάση των “8”, με τις προκρίσεις να είναι μοιρασμένες για τους “μπλε”.

Οι αποστολές των δύο ομάδων:

Man Utd: Van der Sar, Kuszczak, Heaton; Brown, Evra, Ferdinand, Vidic, Neville, OShea, Pique, Silvestre, Anderson, Fletcher, Hargreaves, Carrick, Scholes, Giggs, Nani, Park, Ronaldo, Rooney, Tevez, Saha, Welbeck.

Chelsea: Cech, Hilario, Cudicini, Belletti, Ferreira, Alex, Ben-Haim, Terry, Carvalho, A Cole, Bridge, Makelele, Essien, Lampard, Ballack, Kalou, Wright-Phillips, J Cole, Malouda, Drogba, Shevchenko, Anelka, Mikel.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Manchester Utd: Van Der Sar, Brown, Vidic, Ferdinand, Evra, Hargreaves, Park, Carrick, Scholes, Ronaldo, Rooney

Chelsea: Cech, Essien, Terry, Carvalho, A. Cole, Makelele, Ballack, Lampard, J. Cole, Malouda, Drogba