Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Ώρα για το όνειρο...


Η Τσέλσι επικράτησε 3-2 της Λίβερπουλ στην παράταση και εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της εισιτήριο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος θα διεξαχθεί στο "Λουζνίκι" της Μόσχας. Εκεί, το βράδυ της 21ης Μαΐου, θα βρει μπροστά της την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκπληκτικός ο ημιτελικός του "Στάμφορντ Μπριτζ", πήγε στο έξτρα ημίωρο χάρη στα γκολ των Ντρογκμπά και Τόρες, οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα με 3-1, για να έρθει ο Μπάμπελ να εξασφαλίσει ένα αγωνιώδες τελευταίο τρίλεπτο.

Οι δύο προπονητές δεν έβγαλαν κάποιο λαγό από το καπέλο. Ο Αβράμ Γκραντ έδωσε φανέλα βασικού στον επανακάμψαντα από τιμωρία Μικαέλ Εσιέν, ενώ τη γνώριμη θέση του στον κεντρικό άξονα πήρε και ο Φρανκ Λάμπαρντ. Από την άλλη, ο Γιόν Αρνε Ριίσε κλήθηκε να καλύψει το κενό του τραυματία Φάμπιο Αουρέλιο, με τον Γιόσι Μπεναγιούν να προτιμάται αντί του Ράιαν Μπάμπελ.

Από τα πρώτα λεπτά έγινε εμφανές ότι ο αγωνιστικός χώρος θα αποτελούσε είτε φίλο, είτε εχθρό. Η βροχή που έπεφτε έκανε τις κάθετες πάσες πολύ γρήγορες για τους επιθετικούς αλλά και για τους αμυντικούς. Σε δύο περιπτώσεις, μία ο Ντρογκμπά και μία ο Τόρες, προσπάθησαν να απειλήσουν αλλά οι Ρέινα και Τσεχ αντίστοιχα έκλεισαν την εστία τους.

Ο Ιβοριανός φορ της Τσέλσι όμως βρέθηκε σε εξαιρετική θέση μετά από κάθετη πάσα του Λάμπαρντ στο 18ο λεπτό αλλά σπατάλησε την ευκαιρία, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Η Λίβερπουλ είχε άμεση ανάγκη το γκολ αλλά οι γηπεδούχοι έδειχναν σαφώς πιο απειλητικοί στο πρώτο μέρος του αγώνα. Τα σχέδιά τους βοήθησε η αποχώρηση του Σκρτελ λόγω τραυματισμού. Ο Χίπια κλήθηκε να παίξει στο πλευρό του Κάραγκερ, κάτι που έκοψε ταχύτητα από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των κόκκινων.

18': O Ντιντιέ Ντρογκμπά χάνει εξαιρετική ευκαιρία. Από θέση τετ α τετ με τον Ρέινα στέλνει την μπάλα άουτ.22': Ο Μάρτιν Σκρτελ δεν μπορεί να συνεχίσει. Στη θέση του ο Σάμι Χίπια. Δεν αλλάζει κάτι στη διάταξη της Λίβερπουλ.33': Ο Ρέινα αποκρούει το σουτ του Καλού αλλά με εκπληκτικό διαγώνιο σουτ στην επαναφορά, ο Ντρογκμπά, κάνει το 1-0.48': Πλασάρει από κοντά ο Κάουτ, αποκρούει ο Τσεχ.64': Ο Μπεναγιούν κάνει ωραία προσπάθεια, πασάρει στον Τόρες και αυτός δεν χρειάζεται παραπάνω από... μισή ευκαιρία για να την κάνει γκολ. 1-1 το ματς.90':

Το ενενηντάλεπτο δεν βγάζει νικητή. Ο αγώνας οδηγείται στην παράταση.

98': Ο Σάμι Χίπια υποπίπτει σε πέναλτι, μετά από μαρκάρισμα στον Μπάλακ. Ο Λάμπαρντ εκτελεί και κάνει το 2-1.105': Ο Ανελκά κάνει το ωραίο γύρισμα από τα δεξιά και έρχεται ο Ντρογκμπά να κάνει το 3-1.118': Ο Ράιαν Μπάμπελ δοκιμάζει το πόδι του από τα 35 μέτρα και πολύ καλά κάνει, καθώς μειώνει σε 3-2. Εχει ευθύνη και ο Τσεχ.120'+1: Το ματς τελειώνει. Η Τσέλσι νικάει 3-2 στην παράταση και περνάει στον τελικό της Μόσχας όπου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το τέρμα που έψαχναν οι "μπλε" για να μεταφέρουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο ήρθε εν τέλει στο 33ο λεπτό. Ο Σάλμον Καλού έφυγε από τα αριστερά, βρέθηκε σε θέση βολής αλλά ο Ρέινα αντέδρασε εξαιρετικά. Στην επαναφορά όμως η μπάλα έπεσε στα πόδια του Ντρογκμπά και ο φορ της Τσέλσι, με άψογο τελείωμα από πλάγια δεξιά άνοιξε το σκορ. Στην αρχή της φάσης πάντως, ο Καλού φαίνεται να βρίσκεται σε οριακή θέση.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν ακόμη καλύτερη τροπή για τους Λονδρέζους δέκα λεπτά αργότερα αλλά το φάουλ του Μπάλακ έστειλε την μπάλα πόντους μακριά από το δεξί δοκάρι του Ισπανού πορτιέρο.

Η Λίβερπουλ δεν είχε πολλές επιλογές στο δεύτερο ημίχρονο. Το γκολ ήταν επιτακτική ανάγκη και παραλίγο να έρθει στο 48ο λεπτό, όταν μετά από καλά δουλεμένη φάση από τα αριστερά ο Κάουτ προσπάθησε να πλασάρει τον Τσεχ αλλά ο θηριώδης πορτιέρο έδιωξε με το πόδι.

Οι γηπεδούχοι είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους προς τα καρέ τους αλλά στο 64’, ο Φερνάντο Τόρες απέδειξε πως μισή ευκαιρία του φτάνει να την κάνει γκολ. Προηγήθηκε η εξαιρετική προσπάθεια από τον Μπεναγιούν, ο οποίος πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Ισπανό και εκείνος με τέλειο πλασέ έφερε το ζευγάρι σε απόλυτη ισορροπία. Το πρώτο γκολ που είδε ο Ράφα Μπενίτεθ στο συγκεκριμένο γήπεδο ως προπονητής της Λίβερπουλ. Χρειάστηκε να περιμένει εννέα ώρες και ένα λεπτό.

Από τη στιγμή που πέρασε από το 1-1 το σκορ του αγώνα, ήταν λογικό να μείνει εκεί για αρκετή ώρα. Η Λίβερπουλ πήρε τα πάνω της, η Τσέλσι δεν έπαιρνε ρίσκο ούτε γι’ αστείο και το ενδεχόμενο της παράτασης ερχόταν όλο και πιο κοντά.

Το έξτρα μισάωρο ήταν γεγονός, με τον Γκραντ να περνάει στον αγώνα τον Νικολά Ανελκά αντί του Τζο Κόουλ. Εμφανής η πρόθεσή του να τρέξει την αντίπαλη άμυνα. Οι κόκκινοι όμως μπήκαν πιο δυνατά και στο πρώτο τρίλεπτο, οι Ριίσε και Χίπια φλέρταραν με το γκολ, δίχως να τα καταφέρουν.

Η απάντηση ήρθε στο 95’ αλλά το σουτ του Εσιέν που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρέινα δεν μέτρησε ποτέ ως γκολ. Μπροστά από τον Ιβηρα πορτιέρο βρισκόταν ο Ντρογκμπά, σε εμφανή θέση οφ σάιντ. Σαφώς και επηρέαζε τη φάση, ορθώς δεν μέτρησε το γκολ.
Ισως είναι μικροπρεπής η αναφορά στη διαιτησία του αγώνα μετά από ένα τόσο σπουδαίο ματς, σε τόσο υψηλό επίπεδο. Γνώμη μας όμως είναι ότι ο Ροζέτι δεν επρόκειτο να βοηθήσει τη Λίβερπουλ ούτε μία στις χίλιες...

Στην επόμενη φάση όμως ο Σάμι Χίπια ανέτρεψε τον Μίκαελ Μπάλακ εντός της περιοχής. Ενέργεια αντιστρόφως ανάλογη της εμπειρίας του. Το καταφανές πέναλτι υπέδειξε ο Ρομπέρτο Ροζέτι. Ο Φρανκ Λάμπαρντ πήρε φόρα και ευστόχησε, στο 98’, για να αφιερώσει το γκολ στη μητέρα του. Συγκινητικές οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν, με τον πολύπειρο μέσο να ξεσπάει σε κλάματα.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα και ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Ράιαν Μπάμπελ (είχε περάσει αντί του Τόρες), ωστόσο στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης βρέθηκαν να κυνηγούν ανεμόμυλους. Ο Ανελκά έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και με πλασέ, ο Ντρογκμπά, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να κάνει το 3-1. Η πρόκριση έπαιρνε οριστικά (και αμετάκλητα) χρώμα μπλε.

Η πλέον εξειδικευμένη ομάδα (μαζί με την Μπάγερν) στις ανατροπές είχε μπροστά της ένα τέταρτο για να βάλει δύο γκολ δίχως να δεχθεί κανένα. Αν ο Ροζέτι έδινε πέναλτι στο 107’ σε ανατροπή του Ντρογκμπά στον Χίπια, ίσως η αντεπίθεση να έπαιρνε σάρκα και οστά. Ο Ιταλός όμως διέταξε τη συνέχεια του αγώνα.

Κάτι η βαρύτερη φανέλα της Ευρώπης και κάτι η γκέλα του Τσεχ, έφεραν εν τέλει το 3-2 στο 117’. Ο Μπάμπελ δοκίμασε το πόδι του από τα 35 μέτρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Υπήρχε λίγος χρόνος για ακόμη ένα κόκκινο θαύμα αλλά τέτοια δεν γίνονται κάθε μέρα. Η ώρα της Τσέλσι να περάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ είχε έρθει. Η μονομαχία της με τη Γιουνάιτεντ, πέραν της Πρέμιερσιπ, εκτείνεται σε ακόμη ένα μέτωπο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ψηνεται κανεις να οργανωσουμε συναντηση στην Αθηνα για να δουμε παρεα ολοι μαζι τον τελικο σε καποιο μαγαζι;

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την δημιουργία fan club ελαβα σημερα το ακολουθο μήνυμα απο το αρμοδιο τμημα της Chelsea FC

Once the new season starts information will be put on our website on how
to become an official supporters club.